Desery z jesiennym klimatem

Pewnie nie raz słyszałeś pytanie: z czym kojarzy Ci się jesień? Z pewnością z długimi wieczorami, chłodnym powietrzem, ciepłymi swetrami i… dynią. W tym roku odczarowujemy szarą, ponurą jesień i nadajemy jej smacznego klimatu. Przedstawimy pomysły na desery, które osłodzą każdą pogodę. Do kawałka ciasta dorzuć rozgrzewającą herbatę. Już nigdy więcej nie będzie Ci się kojarzyła z deszczem i wiatrem. Teraz jesień nabiera pysznego, słodkiego smaku.

Klasyczne muffiny dyniowe


Składniki:

– 250 g pieczonej dyni
– 250 g mąki pszennej
– 100 g cukru trzcinowego
– 90 g oleju
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– czekolada

Dynię rozgnieć. Dodaj olej i wymieszaj. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dosypujemy do masy dyniowej. Dodajemy do tego cukier i mieszamy. Czekoladę kroimy w drobne kawałki. Jeżeli ci wygodniej możesz zetrzeć je na tarce. Dodajemy do masy dyniowej. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie masę przekładamy do foremek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczonemy babeczki przez 15 minut. Po wyjęciu ich z pieca i wystygnięciu możesz polać je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą albo posypać cukrem pudrem lub cynamonem.

Desery z jesiennym klimatem

Nieoczywista tarta czekoladowo – malinowa

Składniki na ciasto:

– 20 g mąki pszennej
– 110 g masła (z lodówki!)
– 50 g cukru (może być trzcinowy)
– 1 żółtko
– odrobina soli

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto i je rozwałkuj. Następnie wyłóż nim formę. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez 15 min. W tym czasie możesz zrobić sos malinowy.

Składniki na sos malinowy:

– 350 g malin
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 80 g cukru
– 150 ml czerwonego wina, wytrawnego albo słodkiego

Mąkę mieszamy z połową wina. Pozostałą część trunku mieszamy z cukrem i malinami i podgrzewamy w rondelku. Kiedy się zagotuje, dodaj zawiesinę z mąką i ponownie doprowadź do wrzenia. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij go z ognia i zostaw do wystudzenia. Kiedy będzie już chłodny, nakładamy go na tartę. Teraz robimy krem.

Składniki na krem:

– 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% ale jeżeli wolisz mniej gorzką to nic nie stoi na przeszkodzie by ją zamienić)
– 250 g śmietany 36%
– 50 g masła
– 2 łyżki miodu


Podgrzewamy śmietanę z miodem. Ściągamy z ognia i zalewamy roztworem czekoladę. Zostawiamy na chwilę, by czekolada się rozpuściła. Na końcu mieszamy i dodajemy masło. Powstały krem kładziemy na położony wcześniej sos malinowy i całą tartę wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Dekoracja to już Twoja inwencja twórcza. Smacznego!

Te dwa proste desery z pewnością osłodzą deszczowe, jesienne dni. Są łatwe w przygotowaniu, więc bez problemu zrobisz kolejne porcje. Smak na pewno Cię zaskoczy, a jesienny klimat pozostanie w Twojej kuchni na dłużej. Zaskocz siebie i swoich znajomych fantastycznym deserem zaserwowanym do jesiennej kawy czy rozgrzewającej herbaty.