Jedzenie na randkę

Z pewnością nie raz chciałeś zaimponować dziewczynie. Jak powszechnie wiadomo, przez żołądek do serca. Kobiety uwielbiają kiedy mężczyźni robią dla nich smaczne potrawy. Jak zaskoczyć swoją drugą połowę pysznym daniem, które wcale nie będzie wymagało zaangażowania połowy miasta?

Jedzenie na randkę

Niezawodne spaghetti.

Danie proste i smaczne. Uda się nawet jeżeli nie miałeś żadnej styczności z gotowaniem. Wszystko zrobisz sam, a smak z pewnością zaskoczy Twoją wybrankę.

Składniki:

– 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe ale tak de facto może być każde inne)

– pomidory w puszce krojone 1 sztuka
– koncentrat pomidorowy
– 1 opakowanie makaronu spaghetti
– 1 łyżka oleju/oliwy z oliwek

– tarty ser (najlepiej parmezan, ale wystarczy także zwykły żółty)

– przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek, papryka słodka wędzona

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy odrobinę soli i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy makaron i gotujemy do miękkości. W międzyczasie rozgrzewamy olej/oliwę na patelni i wrzucamy mięso. Smażymy je do brązowego koloru i dorzucamy przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy pomidory i mieszamy. Czekamy aż pomidory puszczą wodę. Wtedy wystarczy łyżeczka koncentratu by sos delikatnie zagęścić. Pamiętaj, by podczas gotowania próbować tego, jak danie smakuje. Makaron przecedzamy i nakładamy na talerze. Na to kładziemy sos i posypujemy serem. I już!

Propozycja numer dwa:

Faszerowane filety z kurczaka

Składniki

– 600 g piersi z kurczaka (albo po prostu dwie większe sztuki)

– opakowanie suszonych pomidorów (żeby było szybciej możesz kupić takie w torebce, a nie w zalewie)

– ząbek czosnku

– przyprawy: bazylia, pieprz, sól

– 1 łyżka oliwy/ oleju

– 50 ml białego, wytrawnego wina
– 50 ml rosołu (nieistotne czy warzywny czy drobiowy)

– 75 g serka mascarpone
– 75 g gorgonzoli

Mięso myjemy i nacinamy wzdłuż tak by powstała kieszonka. Suszone pomidory kroimy drobno (możesz je zblendować jeżeli wolisz), dorzucamy czosnek i przyprawy. Powstałym farszem napełniamy kieszonki. Nastawiamy piekarnik na 100 stopni. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy je rosołem i winem. Wstawiamy do pieca na 15 minut. Po tym czasie wywar przelewamy do garnka i gotujemy aż pozostaje ok. 100 ml. Dodajemy do niego mascarpone i gorgonzolę. Mięso kroimy w plastry i podajemy z sosem. Możesz do tego ugotować ziemniaki albo zrobić sałatkę.

Przeczytaj również:  Kiedy Ci za zimno...

Calzone

To propozycja dla tych, którzy mają nieco więcej czasu na przygotowania i chcą zaskoczyć swoją wybrankę.

Ciasto:

– 2,5 szklanki mąki

– 1 szklanka ciepłej wody

– 1 opakowanie suszonych drożdży

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka cukru

– 1 łyżeczka soli

Farsz:

– 200 g pieczarek

– 100 g tartej mozzarelli

– Kilka plasterków chudej szynki

– 1/2 puszki kukurydzy

– 1/2 czerwonej cebuli

– 1 garść czarnych oliwek

– 1 łyżka ziół prowansalskich

– Pieprz, sól

Robimy ciasto. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy zaczyn na 10 minut w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ścierką. Po tym czasie zaczyn przekładamy do miski i dodajemy mąkę, sól, oliwę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce by urosło. W tym czasie możemy śmiało zrobić farsz.

Pieczarki myjemy i kroimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Szynkę, cebulę i oliwki dorzucamy do miski, dodajemy ser i mieszamy. Jeżeli farsz będzie dla Ciebie za suchy dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy całość.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego koła. Możesz to robić miską albo talerzem. Nakładamy farsz i składamy na pół, jak pieroga. Pieczemy w piecu przez ok. 15 minut aż się zarumieni skórka.

Każdy przedstawiony przepis możesz zmodyfikować wedle własnego uznania. Podając je swojej wybrance serca z pewnością ją zaskoczysz i trafisz do serca. Spróbuj już dziś ugotować coś pysznego!