Jesienne kawy

Wieczory robią się coraz dłuższe i chłodniejsze. Nie chcemy już wychodzić z domu, wolimy zaszyć się z ciepłym napojem pod kocem z ulubioną książką albo serialem. Wtedy też stawiamy na nieco inne smaki. Zaczynają królować przyprawy korzenne, wraca imbir i cynamon a także królowa jesieni, czyli dynia. Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów, które z pewnością będą idealne na tę porę roku.

Jesienne kawy

Pumpkin Spice Latte

Kultowa, jesienna kawa dostępna w jeden z największych sieciówek z tego rodzaju napojami. Obecnie kosztuje między 16 a 20 zł w zależności od rozmiaru. Można ją jednak tańszym kosztem przygotować w domu.

Najpierw potrzebujemy syrop korzenno-dyniowy. Jeżeli zrobisz go więcej, wystarczy na dłużej.

Ingrediencje na syrop:

  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku i tyle samo cynamonu oraz gałki muszkatołowej (jeżeli wolisz możesz dodać także kardamon)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii albo cukru wanilinowego
  • 1/3 szklanki mleka skondensowanego, albo zwykłego z dodatkiem cukru
  • ¼ szklanki puree z pieczonej dyni – wystarczy upiec dynię w piekarniku w temperaturze 180 stopni razem ze skórką. Potem wystarczy wydrążyć miąższ i zmiksować.

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy przyprawy. Gotujemy minimum 5 minut. Później odkładamy na 15 min, by mikstura wystygła. Następnie przecedzamy całość przez gazę, tak by nic w płynie nie pływało. Dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dorzucamy puree z dyni, dokładnie mieszamy (lub blendujemy, jak wolisz). Syrop przelewamy do naczynia, najlepszym rozwiązaniem będzie słoiczek albo szklana butelka. Trzymamy w lodówce.

Składamy kawę:

Najpierw parzymy kawę wedle upodobania. Później podgrzewamy mleko i je spieniamy. Jeżeli masz taką opcję w swoim ekspresie, możesz od razu ustawić program na latte. Możesz też spienić mleko przy użyciu spieniacza albo wlać je do słoika i energicznie potrząsać. Pamiętaj, że im tłustsze mleko tym lepiej się spieni. Do kawy wlewamy syrop, wedle uznania i dolewamy mleko. Możemy udekorować bitą śmietaną i posypać mieszkanką przypraw, tymi samymi, które użyliśmy do robienia syropu.

Jesienne kawy

Latte z batata

Pora na coś nieco bardziej szalonego.Kawa ze słodkim ziemniakiem. Równie pomarańczowa i pachnąca jesienią. Wypróbuj ją, a z pewnością ją pokochasz.

Ingrediencje:

  • mały batat
  • szklanka mleka
  • łyżeczka wiórek czekoladowych z czekolady gorzkiej
  • odrobina cynamonu
  • trochę miodu

Składamy kawę:

Batata obieramy i myjemy, a następnie gotujemy w wodzie. By proces nastąpił szybciej pokrój go na mniejsze kawałki. Ugotowane warzywo zmiksuj z mlekiem. Puree przełóż do garnuszka, dodaj cynamon, wlej miód i wszystko podgrzej. Możesz wypić taką wersję albo dodać kawy. Udekoruj wiórkami i już!

Kawa na rozgrzanie

To nieco inna propozycja. Rozgrzewająca kawa ala grzaniec. To połączenie jesieni z oczekiwaniem na święta. Dobra z rana, kiedy jeszcze się nie obudziłeś i wieczorem kiedy już nie masz energii ale nie możesz sobie pozwolić na spanie.

Ingrediencje:

  • pół litra wody
  • 2-3 łyżki kawy mielonej (w zależności od tego czy wolisz słabszą czy mocniejszą)
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • – ¼ łyżeczki kardamonu
  • goździki
  • odrobina miodu i plaster imbiru

Składamy kawę:

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy kawę. Podgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszaj. Zdejmij garnek z ognia, kiedy powstanie piana, która zacznie się podnosić. Uważaj, by się nie poparzyć. Wymieszaj kawę. Dodaj przyprawy i podgrzej jeszcze raz. Gotuj 5 minut, przelej przez sitko albo gazę i wlej do kubków. Dodaj miód i już!

Z tymi przepisami jesień nie będzie straszna. Każdego dnia będziesz cieszył się jej smakiem, niezależnie od pogody. Tanio i bez wychodzenia z domu. Pod kocem i w piżamie. W kubku termicznym w pracy. Zabierz swoje jesienne smaki ze sobą. Smacznego!