Konserwacja maszyn do lodów po sezonie

Konserwacja maszyn do lodów po sezonie

Kiedy za oknem coraz szybciej robi się ciemno, temperatura na zewnątrz staje się coraz niższa, a drzewa zaczynają gubić liście to znak, że przyszła jesień, a okres wytężonej pracy lodziarni dobiega końca. Klienci powoli odchodzą od kupowania lodów na deser i przerzucają się na między innym ciepłą szarlotkę. Jako właściciel lokalu powinieneś zadbać, by maszyny do lodów zostały odpowiednio przygotowane do okresu zimowego.

Jak umyć maszynę do lodów?

Urządzenia, które mają na co dzień kontakt z żywnością, powinny być myte specjalnymi, dedykowanymi środkami. Większość z nich posiada funkcję samodzielnego czyszczenia. Warto z niej skorzystać, nawet jeżeli po ostatnim użytkowaniu już to wykonano. Jeżeli istnieje taka możliwość, delikatnie wyjmij poszczególne części, umyj i wysusz. Następnie wydezynfekuj elementy takie jak świdry, czołówki, tłoczki… Nie zapomnij zdemontować wszelkich uszczelek – zapobiegnie to ich odkształceniu się. Maszynom chłodzącym przyda się także dodatkowe przedmuchanie w miejscach dopływu i odpływu wody. Dzięki temu unikniesz uszkodzenia elementów układu chłodzenia w razie spadku temperatury, kiedy w pomieszczeniu temperatura spadnie poniżej 0 stopni Celsjusza.

Sprawny serwis

Niektórzy producenci jak na przykład https://liron-polska.pl/ oferują dedykowany serwis maszyn do lodów. Dzięki temu zwiększa się żywotność maszyn. Odpowiednia diagnostyka i fachowe wsparcie sprawia, że urządzenia będą działać niezawodnie i przez długi czas. Pakiet serwisowy obejmuje regularny serwis oraz wymianę zużytych elementów. Takie rozwiązanie pozwala zapobiec awarii na początku kolejnego sezonu. Dedykowany opiekun będzie czuwał nad bezpieczeństwem i bezawaryjnym działaniem. Warto również zadbać o maszynę z zewnątrz. Z powodzeniem wyczyścisz ją przy użyciu mokrej szmatki.

Jeżeli w chłodnych miesiącach zmieniasz wygląd lokalu to powinieneś zacząć od znalezienia odpowiedniego pomieszczenia, w którym można przechować maszyny. Zabezpiecz odpowiednio kable, oraz fronty, by nie uległy zarysowaniu czy uszkodzeniu. Tak przygotowane urządzenie będzie gotowe do pracy w kolejnym sezonie. Wizyta fachowca i odpowiedni przegląd maszyny pozwoli odpowiednio zadbać o każdy element urządzenia. Konserwacja maszyn po sezonie oraz ich mycie to ważny element prowadzenia nawet najmniejszej lodziarni. Dbając o swoje maszyny, dbasz także o jakość wyrobów i równocześnie zdrowie oraz zadowolenie swoich klientów, co z pewnością wpłynie na prestiż Twojej firmy.

Przeczytaj również:  Malowanie frontów mebli kuchennych krok po kroku