Bezmięsny obiad dla każdego

Brakuje Ci pomysłu na obiad? Kotlety mielone już się przejadły, a ulubionego kurczaka nie masz akurat w lodówce? A może szykuje się wizyta znajomych, którzy stronią od mięsa? Jeżeli jesteś wegetarianinem lub akurat dzisiaj nie masz ochoty na mięso, to zebraliśmy dla Ciebie zbiór najlepszych przepisów obiadowych. Szybkie i smaczne dania to idealna alternatywa dla osób, które chcą spróbować czegoś nowego.

Wege burgery

Wege burgery to zawsze dobry pomysł na szybki obiad. Wystarczy ulubiona bułka w towarzystwie warzyw i pysznego sosu, który skutecznie zaspokoi głód. Pojawia się jednak problem czym zastąpić mięsny dodatek. W tym przypadku świetnie sprawdzi się falafel, ser haloumi lub kotlecik z soczewicy. Jeżeli nie masz czasu, to najprościej będzie zgrillować na patelni ser halloumi – jego smak z pewnością Cię zaskoczy. Natomiast falafel to nic innego jak smażone kotleciki z ciecierzycy.

Składniki:

250 g ciecierzycy
1 cebula
1 ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
pęczek kolendry
pęczek pietruszki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Ciecierzycę moczymy w wodzie i zostawiamy na noc. Następnego dnia razem z ziołami, pokrojoną cebulą i przyprawami wrzucamy ją do blendera. Następnie dolewamy wodę gazowaną i miksujemy na gładką masę. Jeżeli jest za rzadka, możesz dosypać nieco mąki. Z ciasta uformuj płaskie kotleciki i smaż na tłuszczu aż się zrobią brązowe. Odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Umieść je w burgerze i przygotuj ulubiony sos. Podobnie rzecz się ma z kotletem z soczewicy.

Soczewicę gotujemy i przekładamy do blendera. Stosujemy te same dodatki oraz odrobinę koncentratu pomidorowego, marchewkę i małe jajko oraz 100 g mąki. Jeżeli nie masz blendera, soczewicę rozgnieć widelcem, a marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach. Dodaj przyprawy, jajko i koncentrat. Wszystko wymieszaj lub zblenduj i uformuj kotleciki. Możesz je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej. Usmaż na tłuszczu i odsącz na papierze. Złóż burgery i możesz spokojnie zajadać!

Przeczytaj również:  Malowanie frontów mebli kuchennych krok po kroku

Danie jednogarnkowe – dla zabieganych i lubiących eksperymentów

Dania jednogarnkowe to niezwykle pyszne rozwiązanie. Sprawdzą się u każdego, kto chce szybko przegotować posiłek. Dodatkowo możesz je dowolnie modyfikować. Najlepiej smakują z kolorowymi warzywami.

Składniki:

1 cebula
1 cukinia
1 bakłażan
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 ząbek czosnku
3 dorodne pomidory lub krojone pomidory w puszce
przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, bazylia, suszone pomidory
oliwa z oliwek

Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek. W tym czasie warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Chwilę podsmażamy i przykrywamy. Zostawiamy na średnim ogniu na około 10-15 minut. Kiedy warzywa nieco zmiękną, dodajemy krojone pomidory (lub te z puszki) i przyprawy. Całość wymieszaj delikatnie i ponownie przykryj na 10 minut. Pomidory puszczą wodę, dzięki czemu zyskasz gęstą zupę. Jeżeli wolisz nieco rzadszą, dolej wody. Dopraw do smaku i gotowe. Warzywa możesz dowolnie miksować. Jeżeli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, zamiast podsmażenia na oliwie, warzywa duś na małym ogniu bez tłuszczu.

Kaszotto zamiast klasycznego spaghetti

Klasyczne spaghetti możesz zamienić na pyszne kaszotto. Podstawą są oczywiście pomidory i aromatyczne oregano. Takie danie również sprawdzi się każdemu, kto kocha eksperymenty w kuchni. Dodatkowo jest szybkie i smaczne oraz możesz wykonać je na dowolnym rodzaju kaszy.

Składniki

Ulubiona kasza – bulgur, pęczak lub jęczmienna sprawdza się najlepiej
250 g boczniaków lub innych grzybów
puszka krojonych pomidorów
żółta papryka
bakłażan

Kaszę gotujemy wedle zaleceń na opakowaniu w osobnym garnku (dzięki temu danie przyrządzimy szybciej). Grzyby i warzywa myjemy, a następnie wrzucamy na patelnię o wysokich brzegach. Podsmażamy je do miękkości. Następnie dodajemy odsączoną z wody kaszę i pomidory. Całość mieszamy, doprawiamy wedle uznania.

Zaletą bezmięsnych dań jest to, że są uniwersalne i w zasadzie smakują każdemu. Podane wyżej propozycje możesz dowolnie modyfikować. Dzięki temu zarówno Ty, jak i Twoi goście w każdym posiłku znajdziecie pyszne smaki i zapełnicie brzuchy.

Przeczytaj również:  Desery z jesiennym klimatem