Pewnie nie raz słyszałeś pytanie: z czym kojarzy Ci się jesień? Z pewnością z długimi wieczorami, chłodnym powietrzem, ciepłymi swetrami i… dynią. W tym roku odczarowujemy szarą, ponurą jesień i nadajemy jej smacznego klimatu. Przedstawimy pomysły na desery, które osłodzą każdą pogodę. Do kawałka ciasta dorzuć rozgrzewającą herbatę. Już nigdy więcej nie będzie Ci się kojarzyła z deszczem i wiatrem. Teraz jesień nabiera pysznego, słodkiego smaku.
Klasyczne muffiny dyniowe
Składniki:
– 250 g pieczonej dyni
– 250 g mąki pszennej
– 100 g cukru trzcinowego
– 90 g oleju
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– czekolada
Dynię rozgnieć. Dodaj olej i wymieszaj. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dosypujemy do masy dyniowej. Dodajemy do tego cukier i mieszamy. Czekoladę kroimy w drobne kawałki. Jeżeli ci wygodniej możesz zetrzeć je na tarce. Dodajemy do masy dyniowej. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie masę przekładamy do foremek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczonemy babeczki przez 15 minut. Po wyjęciu ich z pieca i wystygnięciu możesz polać je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą albo posypać cukrem pudrem lub cynamonem.
Nieoczywista tarta czekoladowo – malinowa
Składniki na ciasto:
–
20 g mąki pszennej
– 110 g masła (z lodówki!)
– 50 g
cukru (może być trzcinowy)
– 1 żółtko
– odrobina soli
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto i je rozwałkuj. Następnie wyłóż nim formę. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piecz przez 15 min. W tym czasie możesz zrobić sos malinowy.
Składniki
na sos malinowy:
– 350 g malin
– 2 łyżki mąki
ziemniaczanej
– 80 g cukru
– 150 ml czerwonego wina,
wytrawnego albo słodkiego
Mąkę mieszamy z połową
wina. Pozostałą część trunku mieszamy z cukrem i malinami i
podgrzewamy w rondelku. Kiedy się zagotuje, dodaj zawiesinę z mąką
i ponownie doprowadź do wrzenia. Kiedy sos zgęstnieje, zdejmij go z
ognia i zostaw do wystudzenia. Kiedy będzie już chłodny, nakładamy
go na tartę. Teraz robimy krem.
Składniki na krem:
–
200 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% ale jeżeli wolisz mniej
gorzką to nic nie stoi na przeszkodzie by ją zamienić)
– 250
g śmietany 36%
– 50 g masła
– 2 łyżki
miodu
Podgrzewamy śmietanę z miodem. Ściągamy z
ognia i zalewamy roztworem czekoladę. Zostawiamy na chwilę, by
czekolada się rozpuściła. Na końcu mieszamy i dodajemy masło.
Powstały krem kładziemy na położony wcześniej sos malinowy i
całą tartę wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Dekoracja
to już Twoja inwencja twórcza. Smacznego!
Te dwa proste desery z pewnością osłodzą deszczowe, jesienne dni. Są łatwe w przygotowaniu, więc bez problemu zrobisz kolejne porcje. Smak na pewno Cię zaskoczy, a jesienny klimat pozostanie w Twojej kuchni na dłużej. Zaskocz siebie i swoich znajomych fantastycznym deserem zaserwowanym do jesiennej kawy czy rozgrzewającej herbaty.