Jeżeli spędzasz sylwestra na domówce lub organizujesz go wraz z bliskimi to oprócz alkoholu oczywiście musisz poukładać menu. Idealną opcją będzie przygotowanie zestawu przekąsek. Dzięki temu goście będą mogli częstować się na bieżąco, kiedy tylko poczują głód. Oto kilka sprawdzonych przekąsek na imprezę Sylwestrową, które zachwycą każdego gościa.
Na słono
Roladka szpinakowa z łososiem
Lekka i sprawdzona przekąska, dla wegetarian i fanów ryb. Idealnie pasuje jako dodatek do szwedzkiego stołu. I ten kolor!
Potrzebujemy:
- 300g świeżego szpinaku
- 3 łyżki oleju albo oliwy
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 300 g wędzonego na zimno łososia
- 300 g serka kanapkowego o smaku śmietankowym
- sól, pieprz, czosnek
Wykonanie:
Szpinak myjemy, wrzucamy do blendera, doprawiamy oliwą i rozdrabniamy na gładką masę. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Później dodajemy żółtka i pieprz. Mieszamy do połączenia składników na niewielkich obrotach i wyłączamy. Dodajemy masę szpinakową. Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia (łatwiej będzie jak zrobisz to na papierze do pieczenia). Wkładamy je na 15-20 min do nagrzanego piekarnika (200 stopni). Po wyjęciu z piekarnika przekładamy je na czystą ściereczkę i zwijamy je w roladę aż do ostygnięcia. Potem możesz ją rozwinąć i posmarować całość serkiem. Posypujemy czosnkiem, solą i pieprzem. Układamy łososia i zawijamy. Całość zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki. Po tym czasie kroimy roladę w plastry o grubości 1-1,5 cm i już.
Wieniec z pizzy
Trochę sylwestrowo i trochę świątecznie, ale z pewnością efektywnie.
Potrzebujemy:
- Ciasto na pizzę – możesz zrobić je własnoręcznie albo kupić gotowe w pizzerii.
- Oliwa z oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- przyprawy: cukier, czosnek, sól, pieprz, oregano, chilii
- Pieczarki
- tarty ser
- szynka
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek.
Dodajemy pomidory i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Później
miksujemy na gładką masę i w ten sposób mamy pyszny sos.
Na patelni podsmażamy pieczarki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na wąskie
trójkąty. Układamy je wokół tortownicy.
Każdy kawałek smarujemy sosem, układamy na nich szynkę, ser, pieczarki
(w zasadzie możesz wybrać dowolne dodatki). Trójkąty zawijamy do środka i
pieczemy w piekarniku przez około 20 min. Do powstałej w pierścieniu dziurki
wstawiamy miskę z sosem a trójkąty kroimy na kawałki. I już! Pyszna pizza w
innym wydaniu gotowa.
Na słodko
Czekolada na gorąco na czerwonym winie
Wariacja na temat czekolady z domieszką alkoholu. Idealnie rozgrzeje po powrocie z oglądania sztucznych ogni.
Potrzebujemy:
- szklanka mleka zagęszczonego (7,5%)
- szklanka wytrawnego wina
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki amaretto/cukru/syropu klonowego – do smaku
Do garnka wrzucamy wszystkie składniki. Powoli podgrzewamy cały czas mieszając. Nie można dopuścić do wrzenia. Wyłączamy ogień i jeszcze chwilę mieszamy. Przelewamy do szklanek albo kubków na wynos i już!
Kajmakowe tiramisu
Prosty i szybki deser, by w nowy rok wejść słodkim krokiem.
Potrzebujemy:
- 250 g mascarpone
- 1 szklanka mocnej kawy
- 3 – 4 łyżki amaretto lub innego alkohol
- 300 g masy korówkowej – kajmaku
- 120 g biszkoptów
- 200 g mrożonych owoców czarnej porzeczki lub malin
- kakao
Wykonanie:
Mascarpone chłodzimy w lodówce. Do kawy dodajemy likier i studzimy. Biszkopty moczymy w kawie i układamy na dno szklanki lub szklanego naczynia. Mascarpone przekładamy do miski i ubijamy mikserem. Dodajemy kajmak i mieszamy jeszcze przez około minutę. Kiedy powstanie kremowa pianka przekładamy ją do szklaneczek do około pół wysokości. Dodajemy owoce i przykrywamy kolejną warstwą kremu. Na górę kładziemy ponownie biszkopty i posypujemy kakaem. Gotowe do podania od razu, albo włóż do lodówki i zaserwuj potem.
Ty oto sposobem będziesz mógł przygotować proste i smaczne przekąski nie tylko na Sylwestra ale i na każdą domówkę. Są zdrowsze i smaczniejsze. Stanowią nieco praktyczniejszą alternatywę dla chipsów czy słonych paluszków. Będą idealną opcją do podjadania między toastami i zaspokoją głód w przerwach między głównymi daniami. Smacznego!