Święta w kubku

Kiedy myślisz o grudniu i świętach z pewnością widzisz prezenty, mnóstwo pracy i zero odpoczynku. Dzięki przyprawom zapominamy na chwilę o pędzącym czasie i delektujemy się chwilą. Wyjątkowo wtedy smakuje herbata z imbirem i goździkami. Kawa z orzechami, cynamonem i kardamonem brzmi świetnie. Nie musisz już biegać do kawiarni, by spróbować takich specjałów. Przedstawiamy kilka prostych i smacznych przepisów na kawy o zapachu świąt.

Lekka moccha – kawa z czekoladową nutą

Potrzebujemy:

  • pół szklanki mleka 3,2%
  • cukier do smaku
  • kakao, ok. 2 łyżeczki
  • laska cynamonu – pół szklanki gorącej kawy albo podwójne espresso – 3 łyżki śmietany 30% – płatki czekoladowe albo wiórki

Wykonanie:

Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy cukier i kakao. Jeżeli nie lubisz słodkich kaw nie dodawaj cukru. Wymieszaj składniki i dodaj laskę cynamonu. Możesz też wrzucić go w zmielonej formie. Wystarczy, że później przelejesz całość przez gazę. Podgrzewamy i mieszamy do połączenia się składników. Śmietanę ubijamy. Mleko przelewamy do szklanek. Cienkim strumieniem wlewamy kawę. Całość dekorujemy śmietaną (opcjonalnie, możesz pominąć ten krok) i posypujemy czekoladą. Pyszna kawa z cynamonowo-czekoladową nutą rodem z kawiarni w domowym zaciszu.

Na rozgrzanie – gorąca kawa z alkoholową wkładką

Potrzebujemy:

  • ¾ szklanki gorącej kawy lub średniej wielkości americano
  • 120 ml likieru o ulubionym smaku (orzech, czekolada, amaretto)
  • bita śmietana
  • mielona gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon, imbir
  • pół szklanki mleka
  • mocną kawę, najlepiej espresso
  • cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, wanilia
  • słoik ze szczelnym zamknięciem
  • kilka lasek cynamonu
  • opakowanie goździków
  • gałka muszkatołowa
  • kardamon
  • opakowanie kawy (ziarnistą trzeba zmielić)
Przeczytaj również:  Jak poradzić sobie z chrapaniem?